Het Kasteel | Rotterdam

Opdrachtgever: 
CityTec, HIG

Locatie: 
Rotterdam

Nedelko zet ‘Het Kasteel’ in het licht

Het afgelopen jaar heeft Nedelko in goede samenwerking met Sparta Rotterdam een groots lichtplan ontwikkeld voor het Sparta Stadion. Medio 2016 is Nedelko benaderd door Manfred Laros, algemeen directeur van Sparta, met de vraag een oplossing te bedenken voor het meer zichtbaar maken van de kasteelzijde van het stadion. Een voorwaarde: een en ander moet werkzaam zijn vóór het EK Vrouwen in juli 2017. Een enorme uitdaging – één die Nedelko zeker niet uit de weg ging.

Sparta Stadion, dat heel toepasselijk de bijnaam ‘Het Kasteel’ heeft meegekregen, heeft al sinds 1916 zijn authentieke uiterlijk. Dit zal ook nog tijden zo blijven, want Het Kasteel staat sinds juni 2002 in het Rijksmonumentenregister en is hierdoor een beschermd bouwwerk. Hierin zit ‘m ook de uitdaging voor Nedelko, want het prachtige aanzicht van de kasteelzijde moet natuurlijk gewaarborgd blijven. Niet alleen moest de monumentale status van het stadion meegenomen worden in de plannen, maar ook het feit dat het Sparta Stadion midden in de wijk Spangen ligt. De persoonlijke wens van Sparta was om rekening te houden met bijzondere gelegenheden. Het Kasteel wordt namelijk gebruikt voor events als Koningsdag, speciale wedstrijden en concerten.

Hoewel er aardig wat restricties aan het lichtplan voor het impressieve pand geplakt zijn, lenen de vormgeving en historie zich uitstekend om er echt iets speciaals van te maken. De statige torens met zijn prachtig geconstrueerde kantelen zijn typische kenmerken van Het Kasteel, net als de twee aapjes. Samen met het algehele beeld dat Het Kasteel uitstraalt, moeten deze authentieke karaktereigenschappen de aandacht krijgen die ze verdienen.

Aan de hand van deze punten heeft Nedelko voor Sparta Rotterdam een plan opgezet om de gehele kasteelzijde te voorzien van prachtige verlichting. Na goedkeuring van de club is er bij de Gemeente Rotterdam een vergunning aangevraagd voor het hele plan. Na het inhuren van externe adviseurs, zoals Atelier LEK, is er in december 2016 een plan gepresenteerd tijdens een inloop, waar bewoners hun eventuele bezwaren kenbaar konden maken.

Met de hernieuwde plannen, waar iedereen zich in kon vinden, is er een definitieve opdracht verstrekt aan Nedelko voor het leveren van de betreffende verlichting. Na de snelle levering aan Sparta Rotterdam heeft firma Citytec in samenwerking met installatiebedrijf HIG de armaturen geïnstalleerd.