Verlichting parkeergarages

Juiste verlichting in parkeergarages is van essentieel belang. Vaak hebben parkeergaraEfficiënte verlichting in parkeergarages is van essentieel belang. Vaak hebben parkeergarages donkere plekken of schaduwen, die moeilijk te belichten zijn. Het risico bestaat dan dat voetgangers voor automobilisten onopgemerkt blijven. Er kunnen ook ongevallen gebeuren tijdens het manoeuvreren en belangrijke signalisatie kan onopgemerkt blijven. Prolumia heeft een ruim assortiment aan ledverlichting voor parkeergarages, waarmee dergelijke risico’s gereduceerd worden. Zichtbaarheid, gebruikservaring en veiligheid in parkeergarages zijn dankzij de ledverlichting van Prolumia optimaal.

Voordelen parkeergarageverlichting

Prolumia ledverlichting is zeer efficiënt en ideaal als parkeergarageverlichting. De sensortechnologieën, innovatieve kleurschakelingen en andere slimme mogelijkheden zorgen ervoor dat er voor elke parkeergarage ledverlichting beschikbaar is.

 • Energiebesparingen van meer dan 90% ten opzichte van traditionele armaturen.
 • IP65 – waterdicht, ideaal voor vochtige (buiten)ruimtes.
 • Hoge gelijkmatige lichtuitstraling voor optimale zichtbaarheid.
 • Diverse sensormogelijkheden – beweging, dag-nacht, schemerschakelaar.
 • (Draadloze) master-slavefunctie.
 • Noodfunctie beschikbaar om veiligheid te waarborgen.
Nishand Lochan
LED verlichting specialist
Offerte ontvangen voor jouw LED project?
Onze specialisten staan voor je klaar.
Populaire LED series
Prolumia LED catalogus
Ontdek onze producten. Claim uw catalogus!

Normeringen parkeergarage LED verlichting

De Europese Unie heeft normen bepaald voor luxwaarden in diverse binnenomgevingen en -toepassingen. Zo moet de ledverlichting in een bedrijfshal voldoen aan de zogeheten NEN 12464-1 norm. Binnen deze norm staat dat ledverlichting in een bedrijfshal, werkplaats of industrie minimaal 100 lux (opslagruimte) en maximaal 500 lux (laboratorium) mag uitstralen.

Dit zijn de verlichtingseisen ten aanzien van lichtsterkte.

 • NEN 12464-1
  • Parkeervak 75 lux
  • Rijstrook 75 lux
  • Lift/trappenhuis 100 lux
  • Uitrit/betaalautomaat 300 lux
 • CRI >80
 • Gebruik van (spat)waterdichte armaturen aan te raden, i.v.m. de vochtigheid
 • 4000K meest toegepaste lichtkleur
 • Vluchtwegen dienen goed zichtbaar te zijn (noodverlichting)

ROLLANDTHOF | ZIERIKZEE (NL)

De bewonerscommissie van appartementencomplex Rollandthof vond het na de oplevering van de appartementen in 2007 hoogtijd voor de overstap naar duurzame en energiezuinige verlichting. Prolumia heeft hiervoor een passende lichtoplossing geboden voor de parkeergarage, gangen, trappenhuizen en de bergingen.

Bekijk referenties

Lichtmanagementsysteem parkeergarage

VVerlichting van parkeergarages moet voor de veiligheid altijd actief zijn. Dit brengt dan ook een relatief hoog kostenplaatje met zich mee, zelfs met energiebesparende ledverlichting. Om kosten te besparen kies je daarom best voor een lichtmanagementsysteem. Die stuurt de verlichting in je garage efficiënt en kostenvriendelijk aan.

Afhankelijk van het type armatuur komen voor uw parkeergarage verschillende lichtmanagementsystemen in aanmerking. Een master-slavefunctie, bewegings- of dag-nachtsensoren en diverse dimmogelijkheden die onderling met elkaar kunnen communiceren.

Lichtberekening voor een parkeergarage laten maken

Om aan de juiste normen voor de verlichting van je je parkeergarage te voldoen, heb je een professioneel lichtplan nodig. Het geeft aan welke armaturen je nodig hebt en hoeveel stuks er nodig zijn om je parkeergarage optimaal te verlichten. Dat is geen eenvoudige klus, vooral omdat het gaat om een plek waar veiligheid belangrijk is. Bij Prolumia kunnen we je daar gelukkig bij helpen. Voor onze lichtberekeningen maken we gebruik van het simulatieprogramma Relux.

Binnen de tien werkdagen ontvang je een vrijblijvend voorstel met de Relux-lichtberekening en de bijhorende offerte. In de toelichting geven we uitleg bij onze keuzes en bij het behaalde lichtniveau. We doen dit aan de hand van de wettelijk vastgestelde NEN-normen, die bepalen hoeveel lux op een bepaalde oppervlakte terecht moet komen.

Lichtplan laten maken?
Onze specialisten staan voor je klaar.
Nishand Lochan
Lichtspecialist
Gerelateerde thema's