Pleinverlichting

Pleinen fungeren als een verzamelpunt of flaneerplek. Denk aan buurt-, stads- en dorpspleinen en aan markten. Omwille van hun sociale functie in de openbare ruimte is ook een goede verlichting, voor gebruik als het donker wordt, essentieel. Niet alleen omwille van de goede zichtbaarheid en de sociale veiligheid maar ook om een uitnodigende sfeer te kunnen creëren. Pleinverlichting Door het gebruik van ledverlichting kunnen lokale overheden flink besparen op de kosten.

Voordelen LED pleinverlichting

Ledverlichting wordt steeds vaker toegepast voor de verlichting van pleinen, fietspaden, doorgaande wegen, voetpaden, parkeerplaatsen, rondom openbare gebouwen en op bedrijfsterreinen. Prolumia speelt daarop in met de volgende generatie verlichting voor pleinen, waarbij zowel de functionaliteit of de esthetiek kan primeren. Dit vertaalt zich in een breed aanbod van armaturen waarmee voor elk gebied een passende lichtoplossing geboden kan worden. Een aantal voordelen:

 • Grote energiebesparing
 • Verlaging van de onderhoudskosten
 • Lange levensduur (>60.000 uur)
 • Betere optische prestaties
 • Geen kwik of andere zware metalen
 • Betere kleurwaarneming
Nishand Lochan
LED verlichting specialist
Offerte ontvangen voor jouw LED project?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Populaire LED verlichting voor pleinen
Prolumia LED catalogus
Ontdek onze producten. Claim uw catalogus!

Verlichtingskwaliteit pleinen

Aangename pleinverlichting is belangrijk. Pleinverlichting zorgt voor sociale veiligheid, visueel comfort en zichtbaarheid.

Omdat een plein deel uitmaakt van de openbare ruimte en zowel bewoners als bezoekers aanbelangt, zijn er een aantal richtlijnen opgesteld.

 • Lichtniveau, ofwel de hoeveelheid licht op pleinen. Pleinverlichting moet comfortabel licht uitstralen en niet hinderend zijn. 
 • Gelijkmatigheid. Ook de egale verspreiding van het licht, is belangrijk. Een egale verlichting geeft meer rust dan een afwisselend lichtbeeld.
 • Lichthinder voor mens, dier en planten is een belangrijke bezorgdheid. Verlichting mag namelijk zo weinig mogelijk overlast veroorzaken.
 • Lichtvervuiling. Daarmee wordt de hoeveelheid licht bedoeld die vanuit het armatuur naar boven uitstraalt. Ledverlichting in woonwijken moet naar beneden gericht zijn om lichtvervuiling tegen te gaan.   
 • Lichtkleur. Het welbevinden in de openbare ruimte is belangrijk. Ook de lichtkleur speelt daarbij een belangrijke rol. Vrijwel alle gemeenten kiezen voor de lichtkleur warm wit, oftewel 3000K.

COMFORTABELE LED VERLICHTING

Prolumia hecht veel waarde aan het helpen bij het maken van de juiste keuzes. Nadat de gemeente Den Helder (Nederland) kennis had gemaakt met het Icon kegelarmatuur uit de LED Urban serie wilde de lokale overheid een locatie voor een proefopstelling ter beschikking stellen.

Bekijk referenties

Duurzame plein LED verlichting

EEen plein is een openbare ruimte waarin visueel comfort en een gevoel van veiligheid essentieel zijn. Hoewel pleinverlichting kan bijdragen aan de sociale veiligheid, sfeer en beleving, is verlichting niet 24/7 nodig. Daarom kan de ledverlichting van Prolumia kan voorzien worden van een dimbare driver en lichtsturing.

Hierdoor wordt het mogelijk om de afzonderlijke armaturen aan te sturen en te dimmen, zodat de verlichtingssterkte wijzigt naargelang de omstandigheden en behoeften. Dankzij deze functies kan een plein op een duurzame manier verlicht worden met ledlicht.

Lichtberekening plein laten maken

Om aan de juiste normen te voldoen voor de verlichting van een plein heb je een professioneel lichtplan nodig. Het geeft aan welke armaturen je nodig hebt en hoeveel stuks er nodig zijn om je woning optimaal te verlichten. Dat is geen eenvoudige klus, vooral omdat het gaat om een leefruimte gaat. Bij Prolumia kunnen we je daar gelukkig bij helpen. Voor onze lichtberekeningen maken we gebruik van het simulatieprogramma Relux.

Binnen de tien werkdagen ontvang je een vrijblijvend voorstel met de Relux-lichtberekening en de bijhorende offerte. In de toelichting geven we uitleg bij onze keuzes en bij het behaalde lichtniveau. We doen dit aan de hand van de wettelijk vastgestelde NEN-normen, die bepalen hoeveel lux op een bepaalde oppervlakte terecht moet komen.

Lichtplan laten maken?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Nishand Lochan
Lichtspecialist
Gerelateerde thema's