Verlichting voor plazas

Plaza’s, pleinen en parken fungeren als een verzamelpunt van mensen. We spreken graag af op een plaza of plein of flaneren samen een eindje door het park. Deze specifieke openbare gebieden zijn daarom gebaat bij goede verlichting, zodat de plaza ook als het donker wordt zijn sociale functie kan blijven waarmaken. Goede verlichting zorgt voor overzicht, sociale veiligheid en voor de juiste ambiance. Helaas is het zo dat veel plaza’s nog verlicht worden met conventionele verlichtingsarmaturen. Dit is zonde, want die zijn stukken minder duurzaam, hebben een kortere levensduur en zorgen voor hoge kosten ten opzichte van energiezuinige led plazaverlichting.

Voordelen LED verlichting voor fietspaden

Ledverlichting wordt steeds vaker toegepast voor de verlichting van plaza’s, pleinen, fietspaden, doorgaande wegen, voetpaden, parkeerplaatsen, rondom openbare gebouwen en op bedrijfsterreinen. Prolumia speelt daarop in met de volgende generatie verlichting voor plaza’s, waarbij zowel de functionaliteit of de esthetiek kan primeren. Dit vertaalt zich in een breed aanbod van armaturen waarmee voor elk gebied een passende lichtoplossing geboden kan worden. Een aantal voordelen:

 • Grote energiebesparing
 • Verlaging van de onderhoudskosten
 • Lange levensduur (> 60.000 uur)
 • Betere optische prestaties
 • Geen kwik of andere zware metalen
 • Betere kleurwaarneming
Nishand Lochan
LED verlichting specialist
Offerte ontvangen voor jouw LED project?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Populaire LED verlichting voor plazas
Prolumia LED catalogus
Ontdek onze producten. Claim uw catalogus!

Verlichtingskwaliteit plazas

Aangename verlichting op een plaza is belangrijk. Plazaverlichting zorgt voor sociale veiligheid, visueel comfort en herkenning.

OmOmdat een plaza vaak uiteenlopende categorieën gebruikers heeft, zijn er een aantal richtlijnen opgesteld waaraan de verlichting van de publieke ruimte moet voldoen.

 • Lichtniveau of de hoeveelheid licht op een plaza. Licht op plaza’s moet comfortabel zijn en niet hinderen.  
 • Gelijkmatigheid. Ook de egale verspreiding van het licht, is belangrijk. Een egale verlichting geeft meer rust dan een afwisselend lichtbeeld.
 • Lichthinder voor mens, dier en planten is een belangrijke bezorgdheid. Verlichting mag namelijk zo weinig mogelijk overlast veroorzaken.
 • Lichtvervuiling. Daarmee wordt de hoeveelheid licht bedoeld die vanuit het armatuur naar boven uitstraalt. Ledverlichting in woonwijken moet naar beneden gericht zijn om lichtvervuiling tegen te gaan.   
 • Lichtkleur. Het welbevinden in de openbare ruimte is belangrijk. Ook de lichtkleur speelt daarbij een belangrijke rol. Vrijwel alle gemeenten kiezen voor de lichtkleur warm wit, oftewel 3000K.

COMFORTABELE LED VERLICHTING

Prolumia hecht veel waarde aan het helpen bij het maken van de juiste keuzes. Nadat de gemeente Den Helder (Nederland) kennis had gemaakt met het Icon kegelarmatuur uit de LED Urban serie wilde de lokale overheid een locatie voor een proefopstelling ter beschikking stellen.

Bekijk referenties

Waarom plaza LED verlichting

Een plaza is een openbare ruimte waarin visueel comfort en een hoog gevoel van veiligheid essentieel zijn. De LED plazaverlichting van Prolumia draagt hieraan bij. Onze verlichtingsoplossingen houden bovendien in hoge mate rekening met technische vereisten en gestelde normen.

Tover de plaza in je gemeente dus om in een fijne omgeving voor bewoners en bezoekers en creëer een uitnodigende buitenruimte waar men graag tijd wil doorbrengen. Combineer functionele ledverlichting met stadse allure en geef de plaza een eigen comfortabele identiteit mee, zowel ’s nachts als overdag.

Lichtberekening plaza laten maken

Om aan de juiste normen te voldoen voor de verlichting van een plaza heb je een professioneel lichtplan nodig. Het geeft aan welke armaturen je nodig hebt en hoeveel stuks er nodig zijn om je woning optimaal te verlichten. Dat is geen eenvoudige klus, vooral omdat het gaat om een leefruimte gaat. Bij Prolumia kunnen we je daar gelukkig bij helpen. Voor onze lichtberekeningen maken we gebruik van het simulatieprogramma Relux.

Binnen de tien werkdagen ontvang je een vrijblijvend voorstel met de Relux-lichtberekening en de bijhorende offerte. In de toelichting geven we uitleg bij onze keuzes en bij het behaalde lichtniveau. We doen dit aan de hand van de wettelijk vastgestelde NEN-normen, die bepalen hoeveel lux op een bepaalde oppervlakte terecht moet komen

Lichtplan laten maken?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Nishand Lochan
Lichtspecialist
Gerelateerde thema's