Straatverlichting

Straatverlichting speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven. De nadruk ligt hierbij op verkeersveiligheid en een veilige sociale leefomgeving. Een goede zichtbaarheid en herkenning van personen en objecten zijn hierbij van essentieel belang. Straatverlichting zorgt bovendien voor een bepaalde sfeer, uitstraling en beleving. Tegenwoordig speelt ook duurzaamheid, en meer bepaald het beperken van energieverbruik een grote rol. Om die reden heeft Prolumia diverse soorten led straatverlichting ontwikkeld.

Voordelen LED straatverlichting

https://prolumia.be/led-verlichting-woonwijkverlichtingLedverlichting wordt steeds vaker ook toegepast om wegen, fietspaden, doorgaande wegen, voetpaden, woonwijken, parkeerplaatsen, de omgeving rond openbare gebouwen en bedrijfsterreinen te verlichten. Prolumia speelt daarop in met een generatie led straatverlichting, waarbij zowel de functionaliteit of de esthetiek kan primeren. Dit vertaalt zich in een breed aanbod van armaturen waarmee voor elk gebied een passende lichtoplossing geboden kan worden.

 • Grote energiebesparing
 • Verlaging van de onderhoudskosten
 • Lange levensduur (> 60.000 uur)
 • Betere optische prestaties
 • Geen kwik of andere zware metalen
 • Betere kleurwaarneming
Nishand Lochan
LED verlichting specialist
Offerte ontvangen voor jouw LED project?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Populaire LED verlichting voor straten
Prolumia LED catalogus
Ontdek onze producten. Claim uw catalogus!

Normeringen straatverlichting LED

Om veiligheid en zicht te waarborgen, zijn er vanuit de Europese Unie diverse NEN normen opgesteld. Omdat straatverlichting op veel fronten direct invloed heeft, dienen alle armaturen te voldoen aan een groot aantal van deze eisen.

Algemeen gezien, dient LED straatverlichting te voldoen aan het volgende:

 • NEN-EN 50102: beschermingsgraden van omhulsels van elektrisch materieel tegen uitwendige mechanische stoten (IK-codering). Bij een lichthoogte boven de 4 meter is IK06 voldoende. Is dit lager dan 4 meter, dan dient de klasse minimaal IK08 te zijn.
 • NEN-EN 50110: bedrijfsvoering van elektrische installaties.
 • NEN-EN 60529: beschermingsgraden van omhulsels (IP-codering). Die moet minimaal IP54 zijn.
 • NEN-EN 60598-1: verlichtingsarmaturen, deel 1: algemene eisen en beproeving.
 • NEN-EN 60598-2-3: verlichtingsarmaturen, deel 2-3: bijzondere eisen voor armaturen voor weg- en straatverlichting.
 • NEN 1010: veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties
 • Voorzien van een CE-markering.

STRAATVERLICHTING | GEMEENTE

Eind 2017 werd de Prolumia Pro-Strada armaturenfamilie geïntroduceerd, geprezen om zijn strakke design en lichttechniek. De scherpe prijs is een aangename verrassing. Deze oplossing heeft onder meer de interesse gewekt van de Nederlandse gemeente Steenbergen. De gemeente was al begonnen met de vervanging van zijn oude armaturen door leds. Op verzoek van de gemeente is er een intensieve samenwerking ontstaan met het betrokken adviesbureau Nobralux en de installerende partij Dynniq.

Lichtberekening voor straatverlichting laten maken

Om aan de juiste normen te voldoen voor straatverlichting heb je een professioneel lichtplan nodig. Het geeft aan welke armaturen je nodig hebt en hoeveel stuks er nodig zijn om je woning optimaal te verlichten. Dat is geen eenvoudige klus, vooral omdat het gaat om een leefruimte gaat. Bij Prolumia kunnen we je daar gelukkig bij helpen. Voor onze lichtberekeningen maken we gebruik van het simulatieprogramma Relux.

Binnen de tien werkdagen ontvang je een vrijblijvend voorstel met de Relux-lichtberekening en de bijhorende offerte. In de toelichting geven we uitleg bij onze keuzes en bij het behaalde lichtniveau. We doen dit aan de hand van de wettelijk vastgestelde NEN-normen, die bepalen hoeveel lux op een bepaalde oppervlakte terecht moet komen.

Lichtplan laten maken?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Nishand Lochan
Lichtspecialist
Gerelateerde thema's