Woonwijkverlichting

In woonwijken is verlichting van essentieel belang. Ze laat toe dat de openbare buitenruimte ook in het donker gebruikt kan worden in verkeersveilige en sociaal veilige omstandigheden. Het welbevinden van de gebruiker staat hierbij centraal. Het is belangrijk dat voorbijgangers, zwakke weggebruikers en automobilisten zich comfortabel voelen en goed kunnen functioneren. De woonwijkverlichting van Prolumia is hier uitermate geschikt voor. 

Voordelen LED verlichting voor woonwijken

Ledverlichting wordt steeds vaker toegepast voor de verlichting van woonwijken, fietspaden, doorgaande wegen, voetpaden, parkeerplaatsen, rondom openbare gebouwen en op bedrijfsterreinen. Prolumia speelt daarop in met de volgende generatie verlichting voor woonwijken, waarbij zowel de functionaliteit of de esthetiek kan primeren. Dit vertaalt zich in een breed aanbod van armaturen waarmee voor elk gebied een passende lichtoplossing geboden kan worden. Een aantal voordelen:

 • Grote energiebesparing
 • Verlaging van de onderhoudskosten
 • Lange levensduur (> 60.000 uur)
 • Betere optische prestaties
 • Geen kwik of andere zware metalen
 • Betere kleurwaarneming
Nishand Lochan
LED verlichting specialist
Offerte ontvangen voor jouw LED project?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Populaire LED verlichting voor woonwijken
Prolumia LED catalogus
Ontdek onze producten. Claim uw catalogus!

Normeringen woonwijk LED verlichting

Om veiligheid en de zichtbaarheid te waarborgen, zijn er vanuit de Europese Unie diverse NEN-normen opgesteld. Omdat verlichting voor woonwijken zowel mens, dier als planten aangaat, dienen alle armaturen te voldoen aan een groot aantal van deze normen.

Algemeen gezien, dient ledverlichting voor woonwijken te voldoen aan:

 • NEN-EN 50102: beschermingsgraden van omhulsels van elektrisch materieel tegen uitwendige mechanische stoten (IK-codering). Bij een lichthoogte boven de 4 meter is IK06 voldoende. Is dit lager dan 4 meter, dan dient de klasse minimaal IK08 te zijn.
 • NEN-EN 50110: bedrijfsvoering van elektrische installaties.
 • NEN-EN 60529: beschermingsgraden van omhulsels (IP-codering). Die moet minimaal IP54 zijn.
 • NEN-EN 60598-1: verlichtingsarmaturen, deel 1: algemene eisen en beproeving.
 • NEN-EN 60598-2-3: verlichtingsarmaturen, deel 2-3: bijzondere eisen voor armaturen voor weg- en straatverlichting.
 • NEN 1010: veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties.
 • Voorzien van een CE-markering.

WOONWIJKVERLICHTING

Verlichting in woonwijken hoeft zeker niet op volle capaciteit te staan. Men dient zich op hun gemak te voelen, dus gedimde verlichting in woonwijken is meestal voldoende. Het is niet alleen prettiger voor het oog, maar het verminderd ook het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Prolumia biedt verschillende armaturen in haar assortiment waarbij de verlichtingssterkte naar wens kan worden aangepast. Een bijkomend voordeel van dimbare woonwijkverlichting is dat het onderhoud aan de LED-verlichtingssystemen minder vaak hoeft te gebeuren. Dit leidt tot lagere kosten.

Verlichtingskwaliteit woonwijken

In woonwijken is licht belangrijk. Woonwijkverlichting zorgt voor verkeersveiligheid, sociale veiligheid en zichtbaarheid.

Omdat het zo veelomvattend is, zijn er een aantal richtlijnen opgesteld waaraan verlichting binnen de bebouwde kom moet voldoen.

 • Lichtniveau, oftewel de hoeveelheid licht in de woonwijk. Gemiddeld kiezen gemeenten ervoor om ongeveer 70% van de verlichting in woonwijken te laten branden.
 • Gelijkmatigheid. Ook de egale verspreiding van het licht, is belangrijk. Een egale verlichting geeft meer rust dan een afwisselend lichtbeeld.
 • Lichthinder voor mens, dier en planten is een belangrijke bezorgdheid. Verlichting mag namelijk zo weinig mogelijk overlast veroorzaken.
 • Lichtvervuiling. Daarmee wordt de hoeveelheid licht bedoeld die vanuit het armatuur naar boven uitstraalt. Ledverlichting in woonwijken moet naar beneden gericht zijn om lichtvervuiling tegen te gaan.   
 • Lichtkleur. Het welbevinden in de openbare ruimte is belangrijk. Ook de lichtkleur speelt daarbij een belangrijke rol. Vrijwel alle gemeenten kiezen voor de lichtkleur warm wit, oftewel 3000K.

Lichtberekening voor woonwijkverlichting laten maken

Om aan de juiste normen te voldoen voor woonwijkverlichting heb je een professioneel lichtplan nodig. Het geeft aan welke armaturen je nodig hebt en hoeveel stuks er nodig zijn om je woning optimaal te verlichten. Dat is geen eenvoudige klus, vooral omdat het gaat om een leefruimte gaat. Bij Prolumia kunnen we je daar gelukkig bij helpen. Voor onze lichtberekeningen maken we gebruik van het simulatieprogramma Relux.

Binnen de tien werkdagen ontvang je een vrijblijvend voorstel met de Relux-lichtberekening en de bijhorende offerte. In de toelichting geven we uitleg bij onze keuzes en bij het behaalde lichtniveau. We doen dit aan de hand van de wettelijk vastgestelde NEN-normen, die bepalen hoeveel lux op een bepaalde oppervlakte terecht moet komen.

Lichtplan laten maken?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Nishand Lochan
Lichtspecialist
Gerelateerde thema's