Verlichting scholen

Op scholen werken leerlingen bij het uitvoeren van hun taken veelal aan hetzelfde tafeltje. Daarbij is zichtbaarheid van groot belang. Slechte verlichting leidt tot vermoeidheid, concentratieverlies en vergroot het risico dat leerlingen in hun eigen schaduw zitten. Prolumia heeft een ruim assortiment aan binnenverlichting die ideaal is voor het gebruik in klaslokalen en werkruimten.

Voordelen LED schoolverlichting

  • Energiebesparingen van meer dan 90% ten opzichte van traditionele flurorescentie-armaturen.
  • Bespaar nóg meer energie door intelligent lichtbeheer.
  • Verlichting met lage UGR.
  • Hoge efficiëntie.
  • Verhoog productiviteit en concentratievermogen.
Nishand Lochan
LED verlichting specialist
Offerte ontvangen voor jouw LED project?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Populaire LED verlichting voor scholen
Prolumia LED catalogus
Ontdek onze producten. Claim uw catalogus!

Normeringen schoolverlichting

Het is van groot belang dat klaslokalen goed verlicht worden. Om die reden heeft de Europese Unie normen uitgevaardigd. Zo moet school ledverlichting voldoen aan de NEN 12464-1 norm, specifiek opgesteld voor werkplekken.

De norm bepaalt:

  • Verlichtingsniveau (minimaal aantal lux)
  • Voorkomen van lichthinder (UGR waarde)
  • Kleurweergave (Ra-waarde of CRI)
  • Gelijkmatigheid van de verlichting (Uo)

Schoolgebouwen bestaan vrijwel altijd uit meerdere ruimtes. NEN 12464-1 houdt rekening met de uiteenlopende eisen voor de verschillende lokalen. Zo heeft een klaslokaal andere eisen dan een gymlokaal of een aula. Prolumia ondersteunt je bij het bepalen van de juiste waarden voor elke locatie

FIRST DUTCH INNOVATIONS | DELFT

First Dutch Innovations ondersteunt innovatieve bedrijven bij het naar de markt brengen van (wetenschappelijke) kennis en het ontwikkelen van innovatieve producten en diensten. Voor de verlichting van hun nieuwe kantoor gin het bedrijf in zee met Nedelko. Samen met interieurarchitect Judith van Mourik werd een lichtoplossing bedacht die aansluit bij het industriële karakter van het kantoor.

Bekijk referenties

Lage UGR-waarde ledverlichting

De Unified Glare Rating, of UGR-waarde, staat voor de mate van verblinding of lichthinder van ledverlichting in een bepaalde ruimte en bepaalt met andere woorden hoe belastend ledverlichting is. Heeft ledverlichting een hoge UGR-waarde, dan is er sprake van veel hinder tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Gemiddeld gezien ligt de UGR-waarde in een ruimte tussen de 15 en de 30.

Prolumia heeft diverse armaturen in het assortiment met een lage UGR-waarde. Zo heeft onze Pro-Office een UGR <16, waardoor de lichthinder minimaal is. Dit armatuur is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor ruimtes waar intensief gebruik wordt gemaakt van een beeldscherm. 

Lichtberekening voor uw school laten maken

Om de juiste normen te bepalen voor een schoolgebouw laat je best een professioneel lichtplan maken. Het vertelt je welke armaturen je kan gebruiken en hoeveel je er nodig hebt om je school zo goed mogelijk te verlichten. Dit is een complexe opdracht voor een schoolgebouw dat veel verschillende functies onder dak heeft. Bij Prolumia vinden we het echter belangrijk om goede adviezen, productinformatie en productondersteuning te geven. Voor de lichtberekening maken we gebruik van het simulatieprogramma Relux.

Het kiezen van ledverlichting voor scholen is van meerdere factoren afhankelijk. Aan de hand van de informatie over je school, de ligging en de werkzaamheden die hier uitgevoerd worden, stellen onze lichtspecialisten een lichtplan samen. Daarbij houden ze rekening met je wensen en behoeften. 

Binnen de tien werkdagen ontvang je een vrijblijvend voorstel bestaande uit de Relux-lichtberekening en de offerte. Het voorstel omvat ook een verklaring voor de verschillende keuzes.

Lichtplan laten maken?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Nishand Lochan
Lichtspecialist
Gerelateerde thema's